Frihed under ansvar – og masser af motion
49-årige Søs har snart 15-års jubilæum som parkeringsservicemedarbejder hos APCOA/Europark og elsker sit arbejde – også selvom hun indimellem må lægge ører til lidt af hvert
Tekst: Michael Monty
Foto: Tobias Thomas
Arbejdsglæden og stoltheden stråler ud af 49-årige Søs, når hun sidder i APCOAs lille kontor i Saga P-Hus på Vesterbrogade i København og fortæller om det job, hun den 1. april har haft i 15 år. Søs er parkeringsvagt – eller, som det rettelig hedder, parkeringsservicemedarbejder hos APCOA/Europark. Og hun har ikke fantasi til at forestille sig et andet job.
”Jeg elsker mit arbejde og tror da helt sikkert, jeg skal være parkeringsvagt resten af mit arbejdsliv,” siger hun med et stort smil. ”Jeg synes, det er et dejligt job med masser af frihed under ansvar. Jeg kan godt lide mine chefer, får en god løn og er glad for at være så meget udenfor. Og så vælger jeg at cykle rundt mellem p-pladserne, hvilket betyder, at jeg ovenikøbet får masser af motion, mens jeg passer mit arbejde,” siger Søs.
Og meget motion bliver det virkelig til. Det er således ikke unormalt, at den app på hendes telefon, som registrerer antallet af skridt, viser mellem 15-20.000 skridt, når Søs ved fyraftenstid sætter kursen hjemad. Og de mange skridt kommer så oveni det ofte tocifrede antal kilometer på cyklen.
Dagens første transport er dog i bil. Søs bor med sin kæreste, et hjemmeboende barn på 19 og en hund på Sydsjælland cirka en times kørsel fra København. Og da hendes arbejdsdag som regel starter klokken 7, og morgentrafikken på motorvejen kan være tæt, er hun vant til at starte dagen tidligt. Når klokken runder 15, kan hun igen sætte sig ind i bilen med kurs mod Sydsjælland.
Søs er gruppekoordinator for sit team, Team Grøn, og det betyder typisk nogle timer hver dag foran en pc. Rundt regnet 30 procent af hendes arbejdstid går med administrativt arbejde såsom at lægge vagtplaner. De resterende 70 procent cykler hun rundt mellem de parkeringspladser og p-huse, som teamet dækker.
Når hun ankommer til en p-plads, går jobbet ud på at tjekke, om automaterne virker, skiltningen er, som den skal være, og om alle bilister har husket at betale for parkeringen.
Arbejdet er blevet nemmere
Med næsten 15 års erfaring som parkeringsservicemedarbejder har Søs været i faget så længe, at hun sagtens kan huske tiden, hvor det vigtigste arbejdsredskab var en blok. I dag er det blevet væsentligt nemmere at udføre jobbet, idet både scanning af nummerplade, indtastning af oplysninger og fotografering til dokumentation klares med én og samme smartphone.
”Der er stor forskel på, hvor mange kontrolgebyrer jeg skriver på én arbejdsdag. I mandags, for eksempel, skrev jeg 29, men i går blev det kun til seks. Det svinger meget, både afhængigt af ruten, tidspunktet på dagen og tidspunktet på året. Og heldigvis er vi ikke provisionslønnet,” understreger Søs.
Hvad er den vigtigste egenskab, man skal besidde som parkeringsservicemedarbejder?
”Det tror jeg er at være udadvendt, at have en professionel fremtoning og være god til at forklare sig, hvis der for eksempel er bilister, som skal have hjælp til, hvordan automaterne fungerer. Og så skal man kunne lide at være udenfor i et land, hvor der ikke findes dårligt vejr – men hvor man skal huske den rigtige påklædning,” siger hun med et smil.
”Jeg skulle bare lige…”
Det eneste lille minus ved jobbet er, at hun nogle gange skal lægge øre til lidt af hvert fra folk, som finder et kontrolgebyr i vinduesviskeren og enten lader frustrationen gå ud over den medarbejder, der passer sit arbejde, eller tror, de kan tale sig fra gebyret.
Klassikere er påstande som, at ”jeg var kun væk i fem minutter…”, ”jeg så ikke skiltet…”, ”jeg skulle bare lige følge min gamle mor til toget…” og utallige andre variationer over ”bare lige…”
”Det er ikke alle, der forstår, at vi rent faktisk yder en service, og at vi sørger for, de gældende regler bliver respekteret. Nogle gange kommer der de mest fantastiske ting ud af munden på folk, men i mit job lærer man hurtigt at få et filter, så langt det meste går ind ad det ene øre og ud af det andet. Det vigtigste er at opføre sig professionelt og ikke tage arbejdet med hjem,” fastslår Søs.